Neraz potrebujeme nájsť tú správnu potravinu v našej špajzy, ale ako naschvál ju nie a nie nájsť. Pomocníci pri organizácii zásob potravín pomôžu. Je zrejme bežnou vecou, mať doma zásobu trvanlivých potravín. Ak ale v priestoroch, kde potraviny skladujeme, máme viacero vecí, je tu riziko znehodnotenia. Predchádzať zbytočnému neporiadku a riziku skazenia potravín je pritom také jednoduché.
Potraviny musia byť riadne uložené
Ak máme vo svojej špajzy chaos, stáva sa nám, že obal potraviny sa môže poškodiť. Takto sa daná potravina znehodnotí a už nie je vhodná na ďalšie spracovanie alebo konzumáciu. Iným prípadom je, keď ju skladujeme tak dlho, že prejde expiráciou. Jednoducho nie je na očiach a tak nás nenapadne ju zahrnúť do svojho jedálnička. Nepríjemné je aj samotné hľadanie medzi sáčkami, krabicami a sieťkami v ktorých sú potraviny uložené. Tie sa môžu zošmykovať z políc a padať na zem. Výsledkom je nielen nenájdená potravina ale aj väčší neporiadok a chaos ako sme mali predtým. V podstate sa dostávame do stavu, že čím viac zásob máme, tým menej vieme, čo sa v nich nachádza.
Uloženie do police niekedy nestačí
Napríklad obaly s cestovinami sú mimoriadne klzké a neforemné. Práve preto sa zošmykujú do strán. Nie je ničím výnimočným, ak sa vrecko zvezie až na koniec police. Môže tak prekryť ostatné nápisy na obaloch a my strácame prehľad. Bežnou praxou je aj hľadanie správnej kompótovej či zaváraninovej fľaše. Tie musíme prácne prekladať. Pri nedostatku miesta s nimi lietame cez všetky regále a potom ich vraciame zasa späť. Aj teraz hrozí riziko drgnutia a následného zhodenia na zem. Tu je to o to nepríjemnejšie, že ich obsah je tekutejší a obal je sklenený. Hrozí teda riziko nielen poškodenia potraviny ale aj zdravia – pri rozbitom skle.
Riešenie je nekompromisné – jednoduché a účinné
Aby sme mali v policiach poriadok, je ideálne zvoliť si plastové boxy na potraviny. Sú pevné, v rôznych veľkostiach a môžeme si ich jednoducho označiť. Udržia pokope nielen sáčiky ale bezpečne ochránia a roztriedia aj zavárané ovocie či zeleninu. Aj samotná manipulácia s potravinami je jednoduchšia a prehľadnejšia. Takto minimalizujeme riziko znehodnotenia potravín a teda aj úspešne šetríme.